Blog piętnastolatki imieniem Monia

Temat: Drożdże Coobra24 - opinie, uwagi, zastrzeżenia
...moich osobistych doswiadczen) to jest to samo i efekt ten sam,za to znacznie taniej.Sprawa druga,bardzo wazna zreszta,to kwestia zapachu towarzyszacego podzas fermatancji drozdzy piekarniczych ,w trakcie procesu i podczas wylewania resztek nastawu po skonczonej rektyfikacji.Niektorzy nazywaja go nawet smrodem,a sasiedzi mieszkajacy w bloku czesto poprostu nie tleruja.Koncowy rezultat produkcji,tez daje znaczne roznice jakosciowo smakowe.Szwedzkie drozdze gorzelniane w tym Cobra 24 turbo,sa wolne od tego efektu.Tak wiec porownywanie tych dwoch rodzajow drozdzy i podawanie do wiadomosci forumowiczow ,ze otrzymywane za ich pomoca efekty i rezultaty ,sa takie same,tylko ze taniej,jest poprostu zwyczajnym nieporozumieniem. Pozdrawiam serdecznie i zycze reszty Swiat Wielkiej Nocy w spokojnej i milej atmosferze.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2077



Temat: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
To są drożdże gorzelnicze, nadają się bardziej do zacierów jak do owocówek- nie wiem, czy to przypadkiem nie jest przyczyną- łatwy cukier sobie przerobiły na początku (tłumaczy burzliwy start), teraz mają problem z rozkładaniem cukrów bardziej złożonych (stąd powolność procesu)...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1270


Temat: Produkcja zacieru w dużych ilościach
'Mima' ma w zasadzie rację. W czasie fermentowania zacieru w ilości większej niż np. 200L powstaje kwestia ciepła produkowanego przez drożdże! - Szczególnie drożdże gorzelniane! Jeśli masz zbiornik do 200L można liczyć na to że ciepło fermentacji jakoś się usunie. Przy większej ilości fermentu powstanie tyle ciepła, że drożdże mogą zostać zabite i wtedy trzeba fermentujący zacier chłodzić. Większe ilości można fermentować w mniejszych pojemnikach (100-150L) jednocześnie, potem zlać czysty zacier do (hm... pięknego kotła np. 500L czy jeszcze piękniejszego 1000L) i jechać z...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=47


Temat: Gdzie w W-wie dostanę drożdże gorzelniane na 100 l nastawu?
Sklep Wino Hobby naprawdę dobry, a nie wspomnę już o wykwalifikowanej i jakże przyjemnej Obsłudze, o której już tu pisano. Co ważne, wcale się nie dziwi ta Obsługa, jak się bierze np. 20 paczek drożdży gorzelnianych
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1707


Temat: Odżywki
Siwuchę se mozna zrobic samemu. 3 kg maki zytniej pełnoziarnistej 1 kg słodu żytniego 10 l wody 50 g drozdzy gorzelnianych Do tego: 1 torebeczka odżywki dla drożdzy (pirofosforan sodu bodajże) odrobina kwasu cytrynowgo (dla regulacji pH) Mąkę rozrobić w wodzie 60 stopni C, dodać słód zmielony, mieszać przez kilkanascie muniut w 60 stopniach aż sie scukrzy, wyregulować pH kwaskiem. Po ostudzeniu do 30 stopni dodać drożdze, fest zamieszać wiertarką, wlać do balonu. Po 2 tygodniach: przedestylować. Uwaga: zbiornik destylarki włozyc do...
Źródło: kzm.org.pl/viewtopic.php?t=1080


Temat: Nastawy na koncentratach spożywczych
ben8 - będą Ci potrzebne: 1. naczynie na zacier, 2. cukier, bo w tym koncentracie jest go pewnie trochę, ale raczej za mało... no chyba, że nie zależy Ci na mocy 3. dobre drożdże (ja proponuje Ci drożdże gorzelniane, jak nie masz czasu żeby takie sobie załatwić, to skocz do jakiegoś sklepu i kup winne... tych do wypieków osobiście nie polecam Napisz jakie masz możliwości z naczyniem na zacier, to postaram się pomóc konkretnymi ilościami . Trochę Ci zazdroszczę tego koncentratu, bo właśnie dziś wyciskałem sok z jabłek (20kg) a Ty masz gotowy koncentracik
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1134


Temat: Sklep z akcesoriami winiarskimi i gorzelniczymi w Olsztynie
Ostatnio byłem w sklepie z akcesoriami winiarskimi na ul. Partyzantów w Olsztynie. Asortyment się poszerzył. O akcesoria gorzelnicze i browarnicze. Widziałem drożdże gorzelnicze i szkło: chłodnice, deflegmatory i całe kolumny, oraz płatki dębowe i wiśniowe. Ceny tańsze niż w marketach już nie wspomnę o wyborze. Miła obsługa, sprzedawca przyjmuje indywidualne zamówienia i jest otwarty na sugestie w sprawach rozszerzania asortymentu. Mają stronę internetową http://www.winiarstwo.olsztyn.pl Sklep warty polecenia
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2376


Temat: Zacier na bimberek nie wystartował.
Witam wszystkich. Chciałem opowiedzieć wam moją pierwszą historie z moim zacierem. Dnia 19.12 przegotowałem wodę (16 litrów). Schłodziłem ją do 40 stopni wsypałem gruboziarnisty cukier 4kg i tak zostało do uzyskania temp. 25 stopni. Następnie przygotowałem drożdże gorzelnicze, czyli zastosowałem całe opakowanie, które było na 25 litrów (pomyślałem, że nie zaszkodzi) i tak sobie oczekiwałem. Co jakiś czas mierzyłem cukier i zawsze na wskaźniku było fermentacja II i to się nie zmieniało. Natomiast zawartość alkoholu w zacierze 0. Dnia 7.01 postanowiłem jeszcze raz dodać drożdże. Przygotowałem drożdże + pożywkę kombi, której nie dodałem za pierwszym razem i dzieje się to samo,...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1557


Temat: Problem z fermentacją miodu - brak możliwości restartu.
...się strzałem w 10. Włożona na dno kosza od balona i przygnieciona jego masą pięknie nagrzewała nastaw do 30-35*C. Już po kilku godzinach rurka ożyła i całkiem sprawnie fermentacja przebiegała. Aż do wczoraj... Po tygodniu grzania poduszeczką znów Morze Martwe miałem w balonie. Wkur... srodze otworzyłem dymion i spróbowałem cieczy: słodka jak cholera i woltów nie czuć. W akcie skruchy desperacji i rozpaczy wystawiam 15g nowych graczy: drożdży gorzelnianych, a nastaw dostaje czubatą łyżeczkę pożywki. Drożdże re-hydratyzowane w 100ml cieczy z balona po 20 minutach kipią ze szklanki, jednak po dodaniu do nastawu - cisza. Jakieś jedno nieśmiałe bulknięcie na minutę. Kilka bąbelków nieśmiało zdąża do góry, załamka... Bardzo proszę o pomoc, bo już tracę nerwy z dnia na dzień i wpędzam się w chorobę. Mam jeszcze 0,5kg Saccharomyces Cerevisiae Bayanus G-995, ale...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1881


Temat: Nastawiłem zacier i proszę o konsultacje czy już mogę pędzić
Drożdże piekarnicze zostaw do pieczenia ciast a do nastawów używaj drożdży gorzelnianych albo winnych. Zepsute, zapleśniałe soki nie miały prawa trafić do tego nastawu. Zarazisz wszystko i cholera wie co ci z tego wyjdzie. Kup sobie blg-metr i będziesz wiedział kiedy nadaje się do pędzenia.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=917


Temat: Ziarno bez zacierania
Wieam Panów. Podany sposób na zacier ze skiełkowanego ziarna to jest technologia przemyslowego otrzymywania spirytusu na bazie słodu zbożowego. Aby otrzymać słód, skiełkowane ziarno nalezy przemielic na moączkę, dodać matkę drożdżową ( drożdże gorzelniane dają takiego kopa że nie potrzeba zbyt ogrzewać zacieru)lub jak kto woli przycierek i masz zacier na wisky z pszenicy lub jęczmienia ( szkocka) ze slodu kukurydzianego masz burbon równiez wisky amerykańska , ze słodu żytniego, jęczmiennego lub pszenicznego z dodatkiem papki ziemniaczanej masz polski spirytus na wódkę. fajnie by bylo mieć jakiś własny produkt regionalny Pozdrawiam
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=318


Temat: smak i zapah zacieru z żyta
...to tak: namoczone wcześniej ziarno żyta mieliłem przez 3 dni po trochu ponieważ miałem kłopoty z maszynką (taką do mięsa)Ziarno zmieliłem na śrut. Po 3 dniach zajrzałem do niego, powąchałem i odrzucił mnie mocny zapach gazu. zalałem to zimną surową wodą dodałem tylko skiełkowany słód(razem z kiełkami) który po skiełkowaniu suszyłem lecz nie zmieliłem (też żytni), następnego dnia w beczce działy się spore rewolucje. dodałem drożdże gorzelnicze (jakieś specjalne do zacierów zbożowych-zawierają Amylezę -chyba tak to się piszę) i fermentacja nadal przebiega burzliwie (już 4 dobę). Niepokoi mnie zapach i smak zacieru i chciałbym zapytać was jaki powinien on być? Proszę o szybkie rady Pozdrawiam Stefan84
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2646


Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
@Smaltrix Być może trochę Ci namieszałem i innym z tymi drożdżami. Co nazywasz drożdże gorzelniane? Bardzo ważne jest aby nie dodawać drożdży (niektórzy nazywają gorzelnianymi drożdże TURBO) tycvh gotowych silnych drożdży Turbo. Jeśli masz prawidłowe gorzelniane to niema problemu. Chodzi oto aby nie dodawać innych składników, pożywek itp. Zaczynamy proces (fermentowania przez kwaszenie) kwaszenia i potrzebne jest ustabilizowanie pH, ktopry sam się ustala. Jeśli coś Tobie i innym pomieszałem w szykach to...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=212


Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
">ja używam drożdży gorzelnianych T3 są fantastyczne na 70 litrową beczke daje jedno opakowanie i czekam około tygodnia kosztują 9.90 wg danych producenta jedno opakowanie na 25 litrów (7kg cukru) i w 5 dni 17% W Eurowinie 8,90zł http://www.euro-win.pl/sklep/product_info.php?products_id=343
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=66


Temat: Śliwowica 2009
...w postaci dymku z wiertarki. Nie posłuchałem rady Kolegi Winiarka i użyłem wiertareczki 400W - takiej za 34zł z marketu. Momentalnie się sfajczyła. Udałem się zatem znów do marketu i kupiłem taką za 90zł o mocy 700W, która też śmierdziała jak się ją mieszało, ale przynajmniej wciąż żyje. Kiedy wiertarka stygła zapaliłem w Bimber Boy'u i zagotowałem wodę z cukrem i pożywką. W sumie na każdą bekę zapodałem po 25L H20 + 10kg cukru. Na koniec drożdże gorzelniane 15g na bekę. Z tymi drożdżami to numer miałem, bo rozrobiłem je w ciepłej wodzie z cukrem w litrowym dzbanku. Wody było prawie do pełna. Chwila nieuwagi, dosłownie 3 minuty, i już piana płynęła po stole i podłodze. Zobaczymy jak start będzie przebiegał...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1117


Temat: Jak to Rymbaba psocić chciał, czyli chęci dobre, ale...
...osobiście używam kolumny firmy T***, ale ogólnie firma nie ma znaczenia - najważniejsze, żeby w całym mechanizmie był keg, kolumna rektyfikacyjna ze swoim chłodzeniem, oraz chłodnica końcowa ze swoim chłodzeniem. RECEPTA NA DESTYLACJE W PIGUŁCE : Zacier : Ja osobiście używam 1410. - 1 kilogram cukru, - 4 litry wody (zwykłej ale czystej), - 10dkg (kostka drożdży, ale warto kupić drożdże które już działają w niskich temperaturach. Obecnie i drożdże gorzelnicze i winne są średniej jakości, warto szukać produktów profesjonalnych) Czyli z 1410 mamy 4 litry zacieru. Jeśli chcecie więcej, wystarczy pomnożyć. - Odczekać aż przestanie bąbelkować - kilkanaście dni to minimum,, - Trzymać w cieple, - Najlepiej zakryć szmatą. Można dodać do tego głogu. Małą garstkę na 25l zacieru. Można również po zaprzestaniu fermentacji przepuścić przez węgiel aktywowany dla...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1955


Temat: Śliwowica 2009
...nie powinno się dodawać więcej niż 0,1 g pirosiarczynu potasu - w tym samym czasie dodajemy też drożdże. Większe dawki pirosiarczynu potasu mogą powodować kłopoty z ruszeniem fermentacji, szczególnie przy słabych drożdżach lub marnej MD. Większą dawką pirosiarczynu potasu robi się właśnie stabilizację ale stabilizację młodego wina a nie dezynfekcję przed fermentacją. Ja używam drożdży aktywnych, wcale to nie muszą być drożdże gorzelnicze - jest już bardzo duży wybór aktywnych drożdży przeznaczonych do wszelkich rodzajów win, piw i miodów pitnych. W tym roku do śliwek zastosowałem aktywne drożdże ENARTIS Chellenge RED FRUIT oraz na próbę ENARTIS Chellenge AROMA WHITE i do tego pożywkę ENARTIS NUTRIFERM AROMA. Pirosiarczynu potasu w ogóle nie stosowałem mimo, że pakowałem śliwki do beczek w całości, jak leci, bez pestkowania i wybierania...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1117


Temat: Zbyt mała wydajność pędzenia
...">I jeszcze jedno pytanie - będę robił cukrówkę i chcę osiągnąć coś zbliżonego do czystego towaru - czy w tym wypadku dodatek 4 kilo marmolady owocowej z promocji do zacieru ma sens, czy lepiej dokupić więcej i dodać do następnego towaru ? Planuje tak z 50 L nastaw więc myślałem 10kg cukru i 4kg tej marmolady. Drożdże mam winiarskie najróżniejsze oraz gorzelnicze to których użyć? Jak chcesz robić cukrówkę, to to rób ją z... cukru. Drożdże gorzelnicze będą ok, przerobią to na peweno dużo szybciej niż winiarskie i otrzymasz dość wysokie stężenie.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2155


Temat: Nastaw z 'Wody miodowej'.
to teraz podziele się jak mi to wyszło;) samo szykowanie zacieru bylo odsyć prostę. umyłem miodarkę stół to odsklepiania wiadra po miodzie , wypłukałem odsklepiny i wsyzstko w beczkę. wyszło mi tego ok 60l.dodałem drożdze gorzelnicze. korzystając z rady Szanownego Kolegi użyłem cukromierza. odczyt był na poziomie 15. beczke postawiłem w stodole i wszystko ładnie ruszyło( było ciepło na dworze) na drugi dzien pogoda się zmieniła zaczął lać deszcz i zrobiło sie zimno. ogarnął mnie strach ze zacier stanie( w celu tego uniknięcia okryłem beczke dużą ilością słomy).za pare dni następne "badanie cukromierzem wykazało 0. dwa dni pożniej...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=73


Temat: Problem z nadmiernym pienieniem się nastawu.
Panowie jest duży problem. Kupiłem drożdże gorzelniane i postawiłem na szybko zacierek z musu jabłkowego. Pól baniaka 54l i piana rośnie tak że jak co godzinę nie zamieszam baniakiem to wychodzi na zewnątrz. W bimberku jestem laikiem, dłuższy czas wina robie i nigdy podczas ich produkcji tak piana szybko nie rosła mi. Macie jakieś knify ? Bo przecież nie będę siedział przy baniaku 24h. Pozdrawiam.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=719


Temat: Śliwowica 2009
...gwałtowny start (w przeciągu 30 minut), a po godzinie wyrzucało już wodę z rurki. Następnego ranka znów cisza... Bezpośrednio po dodaniu cukru smak płynu był słodkawy, zaś gdy fermentacja ustawała stawał się coraz bardziej wytrawny i gorzki. Wydaję mi się, że gdybym od razu władował 25 kg cukru, to w 4 dni wszystko by zostało przerobione, ale mogło by też dojść do erupcji pulpy z tak energicznie pracującego nastawu. Dodam, że użyłem drożdży gorzelnianych w ilości ok. 20g. Co do samej rurki, to zdarzyło mi się, że nie bąbelkowała z powodu nieszczelnego wieka, wszak aby zakręcić szczelnie bekę trzeba się ostro przyłożyć...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1117


Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
No i drodzy Panowie u mnie tez problemy...... Dziś otworzyłem beczkę po 6 dniach pracy zacier jest ewidentnie słodki nie mam co prawda jeszcze cukromierza ( już jest zamówiony- w drodze). Stwierdziłem ze nie warto gotować bo to jednak jest sporo roboty, i jak by nie było szkoda cukru. Dodałem więc odrobinę drożdży (połowę zalecanej dawki, drożdże gorzelniane NIE TURBO) zamknąłem wszystko niech porobi jeszcze ze dwa dni i wtedy sprawdzę i raczej na pewno przegotuje. MORAŁ..... NIEZBĘDNY JEST CUKROMIERZ I WNIKLIWE BADANIE ZAWARTOŚCI CUKRU W ZACIERZE ( NP PO 5 DNIU FERMENTACJI )ABY JAK PISAŁEM NIE POZOSTAWIAĆ NASZYCH DROŻDŻY BEZ POZYWIENIA (CUKRU) W ALKOHOLOWYM ŚRODOWISKU jak zrobiłem to z ostatnim zacierem ( pracował 11dni). Nie będę ukrywał że jestem zły ze musiałem...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=212


Temat: Czy stosować rurkę fermentacyjną?
Do zwykłego wiadra nieco trudno rurkę zainstalować Zrób tak jak pisał Juliusz. Jeśli użyjesz drożdży gorzelnianych, możesz nawet w pierwszym dniu nieco uchylić przykrycie, bo szybciej fermentują i burzliwiej niż piekarnicze.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=487


Temat: Witam, szukam opinii na temat Fermiol
Zgadzam się z 3rob . Smak przyzwoity,długa fermentacja(jak na drożdże gorzelnicze). Znacznie lepiej jest stosować drożdże T3. A co doceny fermiol to ostatnio znalazłem je w DAO (Dom Auto Ogród) w Tarnobrzegu w cenie 2,85zł pozdrawiam
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1177


Temat: Koniak dla mających już pewną wprawę
...w pojemniku, następnie przedestylować dwukrotnie na łaźni wodnej, rozcieńczyć wodą demineralizowaną do 45% i oznaczyć jako ‟grappę”, ‟rakiję”, czy też jakoś inaczej, jako, że towar jest nieco gorszej jakości a później: ">Wydajność całości powinna wynieść ok. 17 litrów koniaku i 3-4 litry grappy. Jak otrzymać z pozostałych fusów 3-4 litrów grappy, skoro dodaliśmy do fusów 2 kilo cukru? Mam drożdże gorzelnicze, które jak piszesz można stosować, ale mogą nie przetrwać 12 %. Kupując ja na Allegro, w opisie jest, że wytwarzają nawet do 18%. To może być prawda, czy zwykłe naciąganie sprzedawcy? No i jeżeli jest to prawda, to których drożdży buś użył? I mały EDIT Skoro podajecz cenę drożdży, to może warto dodać przybliżoną cenę gazu i wody do chłodzenia? Nie, żebym się czepiał, ale zawsze to jakaś kasa
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=251


Temat: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?
...Może być kompot. Może być 1-2, starte jabłka. Najlepiej taki sok zagotowac i gotować 5-10 min. Chodzi o to, że gdyby były tam jakieś małe zarodki pleśni, drożdży jednym słowem innych grzybków, to zeby je szlag trafił. Jakieś pytania???..... - Chętnie odpowiem. Witam Mima, nie, nie rozmnazamy drozdzy aktywnych czyli nie robimy matki drozdzowej. Wymienione przez ciebie tricki dotycza drozdzy suchych. Zarowno Bayanusy jak i wszelkiego rodzaju drozdze gorzelniane Cobry, Srobry i inne cos tam, cos tam T Y L K O UWADNIAMY zachowujac okreslony dla danych drozdzy przedzial temperatury. Nie ma potrzeby dosypywania czy dodawania czegokolwiek oprocz pozywki. Jak nazwa wskazuje, sa to drozdze aktywne. Zreszta nawet na fotce, ktora wstawil Clapus jest wyraznie widac napis "Bez namnazania". Tak wiec w przypadku drozdzy aktywnych tylko uwadniamy przez czas zalecony przez producenta. Jesli...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=372


Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
...bądź ograniczoną ilością danego owocu z którego produkuję, - gdy zasadniczym produktem fermentacji ma być wino, a do destylacji pójdzie tylko jego część i sfermentowane owoce. Ten wariant gwarantuje mi pomoc mojej drugiej połowy w przygotowaniu zacieru, gdyż Agusia winko lubi, zaś bimbru nie pija (i dobrze, więcej będzie dla mnie!!! ), a do wina (i zacieru) np. wiśnie trzeba drylować, co przy 100kg owoców jest dla mnie trochę ponad siły... Drożdże gorzelniane stosuję tam, gdzie nie zależy mi na mocy zacieru (moje dają max. 14 vol.), zaś na sprawności (szybkości) fermentacji. Z doświadczenia wiem, że im krócej trwała fermentacja, tym lepszy, bezsmrodowy, produkt finalny. Oprócz tego drożdże te są bardzo wygodne do stosowania, gdyż nie wymagają wku$&*ającego mnie, dwudniowego, namnażania i są gotowe do użytku w 15min. A co do drożdży piekarskich, to nie stosuję,...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=66


Temat: Wino z Wiśni
@Kagiefubecostam (sorki, ale już "po zabiegu" jestem ) Według moich spostrzeżeń drożdże gorzelniane Sacharocośtam nie są właściwe do otrzymywania większych woltarzy przy fermentacji owoców. Na opakowaniu drożdży gorzelniczych, które wykorzystywałem do produkcji rzeczonej śliwowicy, było zastrzeżenie, że nie można na nich ciągnąć więcej niż 12%. Właśnie drożdże szlachetnych, winiarskich ras są stworzone do celu otrzymania mocnego winka. Znaczy, takie jest zdanie Kucyka... P.S. W ramach obiecanego...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=790


Temat: Które drożdże piekarnicze są najlepsze do nastawów?
...do życia, no może oprócz witamin, które zawsze możma podać, chociażby multiwitamine , witaminy z serii f, lub koncentrat pomidorowy. Nie daje, koncentrat jest wystarczajaca pozywka. Zawiera witamine H i B, a takie sa potrzebne dla rozwoju drozdzy. Babuni uzywam ale konkretnego rodzaju. Jest babunia i babunia, taka z obrazkie ciasta jest kicha, za to z obrazkiem babci... wow, szalenstwo w baniaku. Zreszta jest to dokladnie ta sama rodzina drozdzy co drozdze gorzelniane, (ktore rowniez czasem uzywam, choc czesciej stosuje bayanusy). Zwolennicy gorzelnianych mowia piekarnicze do piekarni, gorzelniane do gorzelni. Coz, maja racje, bo one odfermentowuja nastawy do wyzszej zawartosci alkoholu. Tyle ze doprowadzanie do duzych stezen w nastawach powoduje rowniez wieksze stezenia wszelkiego rodzaju fuzli. Przepuszczalem przez moje insttrumenty roznych zalog Saccharomyces. Naprawde przy...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1745


Temat: Nie dodałem pożywki do nastawu. Co teraz mam zrobić?
Witam! Jestem w trakcie drugiego psocenia. Pierwszy był nastaw z gruszek. Wyszedł całkiem, całkiem. Powiem tyle, że gruszkówki juz nie ma. Teraz nastawiłem 65 litrów cukrówki o składzie: 7 kg cukru, 50g kwasku cytrynowego, słoiczek koncentratu pomidorowego, starte duże jabłko, 1,5 paczki drożdży babuni zagotowanych w celu ich zabicia i drożdże gorzelnicze z biowinu Fermiol takie jak tutaj: http://www.shop-pracz.pl/product/Wydajn ... IOL_B-016# . Jedna taka saszetka starcza na 25 l nastawu. Ja użyłem połowy zalecanej porcji tj. saszetka na 50 l zacieru. W przepisie zalecano użyć pożywki. Niestety jej nie użyłem. Nastaw stoi już tydzień. Fermentacja przebiega, ale trochę wolno jak na moje oko (20 l nastawu, 1 pęcherzyk powietrza co 4-5 sekund). Zapomniałbym, narazie...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1590


Temat: Ziarno bez zacierania
Witam po zacieraniu piwa pozostają mi wysłodki mam zamiar użyć ich do nastawu na bim berek jest to słód pilzneński 3,7kg słód monachijski 0,6kg słód Caprils 0,6kg 4kg cukru drożdże gorzelnicze T3 woda 25l co wy na to? chodzi mi żeby wydobyć smak zbożowy destylacja na pot-stillu Pozdrawiam Zbyszek
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=318


Temat: Budujemy pierwszy destylator i robimy pierwszy nastaw!
...Aktywne (najcz. Bayanusy) Drożdże instant, w postaci proszku. 20 min. przed wlaniem do nastawu należy wsypać je do ciepłej wody lub kompociku. Niesamowita tolerancja na temperaturę i wysokie stężenia: cukru i alkoholu. Można nimi "restartować" nieudane nastawy. Znakomicie radzą sobie zarówno w cukrówkach, jak i w nastawach owocowych. Charakteryzują się ok. 3 tyg. fermentacją, nie smrodzą. Konkretne 4/5 gwiazdek w skali Zygmunta. 4. Drożdże gorzelnicze o zacierów zbożowych (typu np. Red Ethanol) Drożdże typowo do zacierów, czyli doskonale radzące sobie ze zbożem. Do tego mają wysoką tolerancję na wysokie temperatury (masełko-maślane). W tym miejscu proszę o szerszy wpis kogoś, kto miał z nimi dłużej do czynienia - nie wystawiam oceny. 5.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1420


Temat: Metoda 1410 czyli produkcja najprostszych "cukrówek"
Panowie kto stosuje drożdże piekarnicze???Poczytac i stosowac drożdze gorzelniane, polecam T3 lub Coobra
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=10


Temat: Nastawy na koncentratach spożywczych
...4 standardowych paczuszek - płynnych drożdży - najlepiej jednakowych, do win wysokoprocentowych - polecam malaga:) poczekaj kilka godzin jak zaczną ładnie pracować, to wymieszaj i dodaj do po trochę do każdego naczynia. Jak chcesz, to możesz poeksperymentować z dodatkiem innych składników, np. rodzynki, jakieś soki itp... W przypadku drożdży winnych fermentacja może potrwać nawet miesiąc, dlatego na przyszłość polecam zaopatrzyć się w drożdże gorzelniane - potrafią przerobić bardzo dużą ilość cukry w ciągu kilku dni, a przy tym nie są drogie. Daj znać jakie masz plany.... Chętnie służę radą I pochwal się oczywiście jakim sprzętem do destylacji dysponujesz
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1134


Temat: Czas oczekiwania
...tez było by czuć ta won ? Wiatj Szczub Fajnie, ze pierwsze psoty za ploty Odpowiem moze tak. Psocilem nastawy na roooooznych drozdzach. Z racji czasu kiedy zaczynalem byly to zwykle piekarskie. Pozniej (dostep do gorzelnianych nierealny) uzywalem winnych suszonych od braci Zamojskich. W pozniejszych czasach trafilem na Bio-Win i ich produkty drozdzowe (takie plynne woreczki). Dzieki internetowi znalazlem Euro-Win i drozdze aktywne Bayanusy i pozniej drozdze gorzelniane. Allegro roztoczylo przede mna wybor taki, ze kucnalem (zero aluzji do Kucyka ). Przetestowalem Cobry, Saharo cos tam, cos tam, 24, 48 i wsio co wydalo mi sie lepsze niz to czego uzywalem do tej pory. Nie pogardzilem stosowania drozdzy instant produkowanych np. przez dr Oetkera. Powiem tak. Nie wazne jakich skurczybykow uzylem. Po pierwszym psocenu posmak i zapach zawsze byl podobny. Dopiero druga destylacja wprowadzala pewne roznice...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=199


Temat: Jak wyeliminować woń drożdży z bimbru i żeby łeb nie bolał?
Ja z kolei gotowałem mętne zaciery: śliwkowy i gruszkowy - nie dawałem drożdży gorzelnianych tylko winne - gotowałem wszystko całą gęstwę - i muszę powiedzieć, że w żadnym z chyba 15 czy 16 gotowań nie wyczułem ani razu woni drożdży.... nie wiem tak było u mnie
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1295


Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
">W takim przypadku wychodzi na to ze dobrze jest mieszać drożdże żeby aromacik szedł z gorzołki a winiarskie napędzały machinę. Nie do końca, choć nie będę hamował Cię przed takimi eksperymentami Drożdże gorzelniane świetnie fermentują cukrówki i zaciery zbożowe czy ziemniaczane. Bajanusy zaś zdecydowanie lepiej radzą sobie tam, gdzie są owoce. To też już było opisywane w tematach "jakie drożdże do czego?" Nie bez przyczyny do produkcji konkretnych win używa się konkretnych szczepów. To że Kucyk opisuje Swoje drożdżowe wybryki, to tylko przetarcie scieżki dla pozostałej psotnej braci. Faynie, jakbyś zamiast...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=66


Temat: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?
...folia z zalozona recepturka - postaw butle w cieplym, obok kaloryfera lub za lodowka W ciagu 24h mama bedzie sie chciala wyrwac z butli Mozesz zaszczepic nia ok 25 - 30L nastawu. Blg czyli gestosc roztworu cukru jest wazne przy projektowaniu mocy procentowej nastawu. Tu tez jest wazne jego zakwaszenie dla uzyskania odpowiedniego ph. Przy drozdzach aktywnych stosuje sie tylko uwadnianie z zastosowaniem jakiejs kompleksowej pozywki. Np super jest Activit. Sa tez zestawy drozdzy gorzelnianych, ktore zawieraja w paczce wszystko. Tylko uwodnic i wlac do nastawu. Przy takich kombinacjach wazne jest zeby drozdze nie przezyly szoku termicznego bo moga nie przezyc i ich parcie na tarcie zdecydowanie oslabnie. Dobra metoda jest przygotowanie nastawu z cukrem i pozywka. Kiedy osiagnie okreslona temperature czesc wlewamy w Pysia lub Kubusia i w tym roztworze uwadniamy drozdze, wstawiajac butle do pojemnika z nastawem. Po ok 20- 30 min...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=372


Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
Przygotowałem następujący nastaw: woda - 845l cukier - 266kg drożdże gorzelniane Cobra - 2460g Po 6 dniach przestaje pracować a w dalszym ciągu jest słodki. Proszę o konkretne wskazówki.
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=1020